Godt at vide om ædelstene

Indlæser...

rå ametyst krystal druse banner

For dig der ligesom os hos Efira er interesseret i ædelstene, kan du på denne side læse meget mere om dem. Vi guider dig nemlig igennem alt der er godt at vide om natursten, hvordan ædelstenes værdi vurderes og forklarer hvad forskellen mellem ædelstene og smykkestene er. Skulle der være noget du ikke finder svar på eller er interesseret i at vide mere om omkring ædelstene, er du altid velkommen til at kontakte os, så vil vi med glæde finde svaret til dig!

Godt at vide om smykker med natursten/ædelsten

Da sten er et naturmateriale vil det ofte variere en smule i form, farve og udseende. Bestiller du derfor et smykke med en natursten kan disse variationer forekomme for dig. Det betyder, hvis du for eksempel bestiller et par øreringe med natursten, vil de ikke nødvendigvis være 100% ens. Disse små variationer og uperfektheder, er dog en stor del at naturstens charme, samt et bevis på dens autenticitet. Bestiller du smykker med natursten, kan du derfor være helt sikker på at dit smykke er fuldstændig unikt fra ethvert andet i verden.

 

Sådan bliver værdien af ædelstene vurderet

Mange smykke- og ædelstensassocitioner over hele verden benytter et system kaldet “de fire c’er” til at vurdere ædelstenes værdi. På den måde er det nemmere at handle med ædelstene internationalt. De fire c’er står for farve (color), skæring (cut), klarhed (clarity) og karat (carat). Afhængigt af hvilken ædelsten der er tale om kan det variere hvilke af de fire c’er som vægtes højest for stenens værdisætning.

 

Ædelstenes farver (Color)

Som regel er farven den vigtigste faktor for vurderingen af en ædelstens værdi. Når farven på en ædelsten vurderes kigger man på tre faktorer: nuance (hue), farvemætning (saturation) og farvetone (tone). 

Nuancen relaterer til hvilken farve stenen bliver beskrevet som, eksempelvis rød, gul eller grøn. Nogle ædelstene kan være flerfarvede og beskrives således med de farver som de har på sig. For eksempel er turmalinen ofte både rød og grøn, og den vil i så fald blive beskrevet som rød-grøn. 

Farvemætning beskriver hvor intens/hvor stærk farven på stenen er. Typisk vil de mest værdifulde ædelstene have en intens og klar farve. En ædelsten hvor man særligt kigger på farvemætningen er safiren, som helst skal have en stærk og klar blå farve.

Farvetonen beskriver hvor lys eller mørk en farve på ædelstenen er. Den ideelle farvetone vil være forskellig fra ædelsten til ædelsten, for eksempel har den mest værdifulde type ametyst en medium-dyb violet farvetone.

 

eksempel på vurdering af en safirs farver

 

Noget af det der gør ædelstene med specifikke farve kriterier ekstra værdifulde, er at de ofte også er meget sjældne. Dette gælder for eksempel særligt for safiren, rubinen, topazen og akvamarinen.  

En ædelstens farve kan også variere alt efter hvilket lys den befinder sig i. Dette er også en af grundene til at smykker med ædelstene kan være svære at fotografere til produktbilleder, da ædelstenes farve og glimten ofte afhænger af lyset. 

 

Ædelstenes klarhed (Clarity)

Når sten dannes hænder det ofte at der inde i stenen "fanges" små stykker af andre sten, mineraler, luftbobler og lign. Derfor refererer klarheden til ædelstenes indre og ydre ujævnheder, og uperfektheder. Disse uperfektheder kaldes inklusioner. Inklusioner kan være mere synlige i gennemsigtige krystaller og det er sjældent at en ædelsten ikke har nogle former for inklusioner. Dette gælder særligt med større ædelstene, samt ædelstens typer der er mere tilbøjelige til at indlejre andre materialer.

Eksempel på rubin med og uden inklusioner

 

Ud over inklusioner snakker man ved klarhed også om pletter. Pletter refererer til ujævnheder, som ridser, kalkpletter osv., på en ædelstens eller en perles overflade. På perler er det for eksempel meget almindeligt at se enkelte små kalkpletter og ujævnheder i overfladen. 

Inklusioner og pletter kan få værdien på nogle ædelstene til at falde. Dette gælder særligt for diamanter, som helst skal være helt gennemsigtige og klare. Men inklusioner er ikke altid noget der forringer værdien og det kan faktisk i nogle tilfælde gøre dem mere værdifulde. Dette ses for eksempel ved stjernesafiren, hvori små nålelignende ujævnheder på overfladen bestående af mineralet rutil, får stenen til at vise et smukt stjernelignende lysskær. En anden sten hvor inklusioner kan øge værdien på stenen, er månestenen, hvor inklusioner i overfladen giver en smuk regnbueagtig skinnende effekt i lys.

 

Ædelstenes skæringer (Cut)

Skæring refererer til hvordan en ædelsten er udskåret fra sin rå form, dens proportioner, facetter og polering. Skæringen har enorm betydning for det overordnede look og præsentation af en ædelsten, samt hvordan lys reflekteres i den. Der er mange variationer for hvordan ædelstene kan skæres. Eksempler på former er rund, oval, pudeformet, pæreformet, oktogonal, hjerteformet og halvmåneformet.   

De grundlæggende elementer for facetterede ædelstene er “kronen”, “hofteholderen” og “pavillonen”. Facetter er de fladslebne overflader omkring ædelstenen. Kronen er den øverste del af ædelstenen, som oftest er den del man ser først. Pavillonen er den nederste del af ædelstenen og hofteholderen er den del som ligger lige mellem kronen og pavillonen. Den øverste flade del af en ædelsten er “bordet”, som også typisk er den største facetflade.

en sketch over betegnelser for facetflader på en brilliantskåret ædelsten

Enhver gennemsigtig ædelsten har en helt særlig matematisk udregning for hvordan skæringen matcher med dens refraktive index. Det betyder at enhver ædelsten skal skæres på en særlig måde for at opnå den perfekte lysrefleksion. For eksempel vil diamanten i de fleste tilfælde skæres til formen brilliant, som er den ideelle form for diamanten til at reflektere lys. Hvis en diamant ikke er fuldstændigt perfekt skåret, vil lys slippe ud af bunden på stenen og dermed vil den kke reflektere alt lys tilbage.

For farvede ædelsten er der dog en del elementer som tages i betragtning før den skæres og 100% lysrefleksion er ikke nødvendigvis altid målet, når det kommer til smykkedesign. Hvis en ædelsten for eksempel har en meget mørk farvetone, kan den blive skåret på en måde som får farvetonen til at fremstå mindre mørk, men som samtidig vil gøre at det bliver umuligt at opnå 100% lysrefleksion. Det kan dog være svært at se om en mørk ædelsten har optimal lysrefleksion, da enhver mørktonet og mørkfarvet ædelsten naturligt “opsluger” mere lys. 

Hvor meget en ædelsten skal skinne, kommer naturligvis også an på personlig smag. Mens nogle er vilde med det meget ekstravagante look af et smykke med en skinnende sten, kan andre bedre lide det mere nedtonede elegante look af en mørk ædelsten.

oversigt over skæringer og facetteringer på ædelstene

I mange tilfælde vil ædelstenens rå form være udgangspunktet for hvilken form den skal skæres til. Smaragden og turmalinen er glimrende eksempler på dette, da disse stens lysrefleksioner oftest kommer bedst til udtryk ved en “smaragd skæring”.

Sten der ikke typisk bliver skåret med facetter, kan blive afrundede og poleret i stedet, hvorved de får en kuppelform. Denne form kaldes cabochon, der stammer fra det franske sprog og betyder “kålhoved”. Cabochon formen bruges ofte på sten som ikke er gennemsigtige, da ugennemsigtige eller halvgennemsigtige sten får et bedre lysskær med en blankpoleret og rundet overflade. Et godt eksempel på dette er tigerøje stenen, hvor den afrundede cabochon form giver stenen sin øjelignende effekt.

smaragd i cabochon form og smaragd med smaragd skæring

Ud over facetterede sten og cabochon sten, er mange smykkedesignere begyndt at eksperimentere med forskellige stens skæringer, for at få unikke designudtryk frem. Eksempler på dette er smykkedesignere som blander facet og cabochon formen. Med interessante blandinger af hvordan en sten kan skæres, er det kun fantasien der sætter grænser for hvor kreativ en skæring kan være. Når du vælger dit smykke og ædelsten, bør du naturligvis vælge den type skæring du finder mest interessant og som matcher din personlige stil.

 

Ædelstenes karater (Carats)

Karat er et kendt begreb når det kommer til ædelsten, men de færreste er egentlig klar over hvad det helt præcist betyder. Karat er en måleenhed og betegner den vægt som svarer til en femtedel af et gram. Vægten angives som den nærmeste hundrededel til et karat. En perfekt diamant har en karatvægt på mindst 100, hvilket svarer til 20 gram. Det er i høj grad ud fra en ædelstens karatvægt at den bliver prissat, derfor vil en ædelsten oftest blive skåret til den form som bedst mindsker tabet af karatvægt, og dermed bedst mindsker tab af værdi. 

Afhængigt af hvilket mineral ædelstenen er opbygget af, vil den have en forskellig densitet. Densiteten betyder hvor tæt dens bestanddele er sammenbundet, altså dens masse i relation til dens størrelse (volumen). Eksempelvis vil en brilliantskåret diamant som vejer præcis en karat have en diameter på 6,5 mm, mens en ametyst med samme diameter vil have en karat vægt på omkring 0,80. Derfor bør man tage i betragtning at karat vægten mellem ædelstens typer ikke nødvendigvis kan sammenlignes.

 

De fem traditionelle ædelstene

de fem traditionelle ædelstene

De fem traditionelle ædelstene udgøres af safiren, rubinen, ametysten, diamanten og smaragden. Disse fem ædelstene blev traditionelt anset som værende de mest værdifulde, givet at de mødte særlige kriterier for farve, farvetone og klarhed. Grupperingen af de fem ædelstene daterer helt tilbage til antikken, hvor de særligt blev brugt i forbindelse med symbolsk dekoration og anden religiøs ceremoniel betydning. I dag tillægges der dog ikke samme store betydning for de fem traditionelle sten og de er som udgangspunkt ikke nødvendigvis mere værdifulde end andre typer af sten brugt til smykkedesign.

 

Forskellen på smykkestene og ædelstene

Du har måske hørt eller læst at nogle stene bliver betegnet som smykkestene og andre som ædelstene. Men hvad betyder det egentlig og hvad er forskellen på smykkesten og ædelsten? Det simple svar er, at der faktisk ikke en nogen forskel på ædelstene og smykkestene. Grunden til at man begyndte at inddele sten som ædelstene eller smykkestene, var at det i kommerciel sammenhæng var langt nemmere at markedsføre diamanter, safirer, smaragder, rubiner og ametyster som ædelstene. Betegnelsen ædelstene fik det nemlig til at lyde som om at disse fem sten var mere værdifulde end andre typer sten, og dermed kunne sælges for mere. Selvom man i dag til dels stadig kan bruge betegnelserne smykkesten og ædelsten i kommerciel sammenhæng, anses det som en mere gammeldags måde at gruppere sten på, da det giver et falsk indtryk af at smykkestene er mindre værdifulde end ædelstene. Stens værdi kan vurderes på forskellige måder, som for eksempel ved de 4 c’er systemet og andre faktorer, som hvor  sjældne de er.

 

Andre måder at gruppere sten på

Da smykkestene og ædelstene ikke er fagtermer blandt gemmologer, grupperer man i stedet sten ud fra deres kemiske sammensætning, hvilken stenart de tilhører, hvilket krystalsystem de tilhører, samt deres egenskaber og udseende mm.. Tag for eksempel diamanten, som består af stoffet karbon, hvis atomer er arrangeret i en kubisk krystalstruktur, den har en hårdhed på 10 (ud af 10) på Mohs skala, og er oftest gul, brun, grå eller farveløs, derudover har en adamantin overfladeglans.

 

Sådan vælger du dit perfekte smykke med ædelsten/natursten

De fleste som køber smykker med ædelsten er interesserede i stenens egenskaber og udseende. Det er jo netop disse kendetegn der gør hver type sten unik og interessant i forbindelse med smykkedesign og et smykkes æstetiske udtryk. Derfor er det altid en godt at vælge den type sten du synes matcher din personlige personlige stil. Du kan læse mere om hver type af ædelsten der findes i vores oversigt over ædelstene eller finde din egen fødselssten på vores guide til at finde din fødselssten. 

 Er du interesseret i at vide mere om ædelstene?

Find din personlige fødselssten på vores fødselssten guide eller få det fulde overblik over hvilke fantastsiske typer af ædelstene der findes her.

 

 

 

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her

Produktet er lagt i din indkøbskurv!